architecture | interiors | building technology
       
     
Institutional  
   
Commercial  

 
 
                 
 

Hannaford Brothers Grocery Store

The design challenge for this new low-energy, daylit full service grocery store was to take the simple “box” store and transform it in a way which directly addressed both its environmental impact and use by customers and employees. From an energy-based approach, the solution was to capture the wasted equipment energy associated with a typical supermarket and direct it back into the building. In an effort for site remediation, 50% of the site has been restored from a brownfield by using native adaptive plant species and meadow cover. The project focused on reducing the urban heat island effect by covering the roof with a white TPO membrane and over 7,000 square feet of a vegetative roof system, as well as through the site selection of light colored paving, sidewalks, and shading from a trellis and trees. Deep roof overhangs, interior and exterior fixed and operable shading and light shelves were designed to prevent direct solar contact on the products, reflect solar gains and to maintain views with the use of micro-perforated screens and horizontal exterior awnings. The Hannaford Augusta store achieved LEED Platinum certification under the LEED for Retail pilot program. The new store will be a laboratory for the company to test new innovations that lower energy use, waste and water consumption. The project incorporates green design features including daylighting, solar photovoltaic panels, geothermal heating and cooling, high efficiency refrigeration, waste heat recovery, energy efficient lighting and an advanced recycling program.

 

Location:
Augusta, ME

Project Type:
Commercial/Grocery Store

Project Size:
49,000 SF

Completion:
2009

Certification:
LEED Platinum - Certified


     

 

 


Housing
Residential
Competition

   
                 

V 5.0 © 2014 Next Phase Studios, Inc. All Rights Reserved.