architecture | interiors | building technology
       
     
Institutional  
   
 

 
 
                 
 

Greenfield Community College-Greenhouse

The new Greenhouse for the Greenfield Community College is a prototype for an energy neutral teaching and research facility located adjacent to the College's existing science classrooms. The strong formal shape of the greenhouse optimizes solar exposure and ventilation with a vertical north wall and a steep slope on its southern facade. The design is based on a passive greenhouse typology and features a well insulated wood frame construction with R values of 30-40. Insulated glazing and automated awning windows are constructed with thermally broken and airtight systems to provide a stable climate for plant growth. The design incorporates alternative energy sources including solar thermal and PV. The electricity generated provides daytime lighting as well as electrical energy to run fans and motors to prevent overheating, the scheme uses natural stack effect with awnings on the lower edge of the building as air intake in combination with vents at the building's peak for the exhaust.

 

Location:
Greenfield, MA

Project Type:
Educational Facility/Higher Ed
Greenhouse

Project Size:
1,000 SF

Completion:
2011

     

 

 

Commercial
Housing
Residential
Competition

   
                 

V 5.0 © 2014 Next Phase Studios, Inc. All Rights Reserved.